Subdomainler, oluşturulduğu zaman web sitesine gelen ziyaretçiler, sitenin sol tarafında görürler. Hosting araçlarıyla kurulan subdomain, ister bir web sitesi projenizde, isterseniz değişik sitelerdeki blog isimleri içinde kullanabilirsiniz.

Dilerseniz subdomain nedir? sorusuna detaylı bir şekilde göz atalım.

Subdomain Nedir?

Subdomain, ana domain altında açılan alan adlarının tamamına denir. Alt etki alanı olarakta tanımlanabilir. Ana domaine bağlı olarak açıldıkları için domain olmadığı zaman subdomain olmasının da bir anlamı yoktur. Çünkü arama motorları subdomainleri ana domainin uzantısı olarak görürler. Subdomain adresleri normal bir web sayfası gibi ftp hesabına sahip olabilir. Bağlı oldukları alan adından bağımsız olarak site, mail ve ftp hesabı ile kullanılabilirler. Ancak kurulum yapılabilmesi için ana domaine ihtiyaç vardır. Bunun için cPanel ya da Plesk kullanılabilmektedir. 

Subdomain Ne İşe Yarar?

Subdomain, genellikle site içeriğini yönetmek ya da bölümlere ayırmak için kullanılır. Domaininizden farklı bir amaç için kullanılan içeriği kullanıcılara sunmak için ayrı bir katalog oluşturmada subdomain kullanımı tercih edilmektedir. Yeni bir subdomain oluşturmak aslında aynı adres altında yeni bir site oluşturmak demektir. Bu yeni site ana siteden biraz farklı ya da çok daha farklı olabilir. Subdomainin genel kullanımı  sitelerin mağaza kısımlarında ‘’store.example.com’’ olarak, internet sitelerinin blog kısımlarında ‘’blog.example.com’’ olarak, internet kısımlarının forum bölümlerinde ‘’forum.example.com’’ olarak ya da aynı sitenin farklı bir dil seçeceği için tr.example.com olarak yapılırç. Subdomain olarak istediğiniz kelimeyi kullanabilirsiniz. Ancak genelde önerilen subdomain açma amacınızı belirten bir seçim yapmanız gerekir.

Subdomain
Subdomain

Subdomain Nasıl Açılır?

Bu kısımda cPanel ve Plesk uygulamalarında subdomain nasıl açılır? Bu adımları izleyerek yapabilirsiniz.

cPanel için:

  • İlk önce cPanel’e giriş yapın.
  • Etki alanları bölümüne geldikten sonra alt etki alanları linkine tıklayın.
  • Buradaki boşluğa istediğiniz subdomain adını yazın. Ancak uzantıyı eklemeyin
  • Etki alanı kısmı, birden fazla alan adı olan kişiler için geçerli bir sorudur. Kayıtlı alan adlarınız arasından seçiminizi yapın. Bu seçim, hangi alan adınız için alt alan adı oluşturacağınızı belirler.
  • Siz bu işlemi tamamladığınızda bir FTP klasörü sizin için otomatik olarak açılır.
  • Sol menüdeki araçlara ve ardından DNS yönetimine tıklayın. Bu adımdan sonra alan adınızın ismi ile bir FTP klasörü de oluşmuş olur.

Plesk için:

  • İlk önce kontrol paneliniz üzerinden, Plesk Panel’e bağlanınız.
  • Plesk Panel ana sayfasının üst kısmında yer alan “Alt Alan Adı Ekleyin” butonuna tıklayın.
  • Açılan sayfada, belirtilen alana oluşturmak istediğiniz subdomain adını yazınız ve “Tamam” butonuna tıklayın.
  • Bu işlemlerin ardından, alan adınıza bağlı subdomain oluşturma adımlarını tamamlamış olacaksınız.

Subdomain nedir nasıl kullanılır?

Sub domain, web sitesinde projenizin için oluşturacağınız alt alan adı olarak adlandırılır. Projenize özel olarak kullanım sağlanır. Örneğin api.wpmagaza.com gibi düşünebilirsiniz. Detaylı kullanım için rehberimize göz atın!

Subdomain nedir örnek?

Örneğin wpmagaza.com bir alan adı api.wpmagaza.com ise bir sub domaindir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Ürünlerimiz Orjinal GPL Lisanslıdır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkürler.
This is default text for notification bar