WordPress temelli olarak oluşturulan sitelerde, çok farklı etmenlere bağlı olarak yavaşlık sorunu yaşanabilir. Kullanıcılar bu sorunu çözebilmek adına kimi eklenti veya adımları gerçekleştirebilirler. Bu anlamda da en çok tercih edilen alternatif çözümlerden biri de CDN kullanımı olarak görülür. Bu yöntemin nasıl işlediğine gelmeden önce, sitelerin açılış hızının farklı lokasyonlarda neden değişiklik gösterdiğini ele alalım. 

 

Bilindiği üzere birbirinden farklı konumlar, çok sayıda hosting firması yer alır. Sizlerin tercih etmiş olduğu firma İstanbul merkezli ise tek bir noktadan farklı konumlara dağıtımı yapar. Haliyle İstanbul ile Amerika’dan sitenize girişler açılış hızı farklı olur. Farklı konumlardaki açılış hızlarının aynı olması için ise cdn kullanımı gerçekleştirilebilir. Temel olarak da uzak konumda olan birinin siteyi hızla açabilmesi için statik öğelerin en yakın cdn sunucusundan gelmesini sağlar. 

 

Eğer ki siteniz farklı uluslar ve kıtalar arası bir iş yapıyorsa, hedef kitleniz global ise böyle bir sorunun olması sizin için iyi olmayabilir. Yerel ve ülke genelinde iyi bir hedef kitleye ulaşsanız da farklı ülkelerden istediğiniz trafiği alamamanız hedeflerinizi gerçekleştirememenize neden olabilir. Bu yüzden de cdn çözümünü kullanmak etkili olacaktır.

CDN Servisi Nasıl Çalışır?

CDN, Türkçede karşılığını ‘İçerik teslim ağları’ olarak bulur. Farklı lokasyonlarda sitelerin aynı hızda açılmasını sağlayan bu yöntemin nasıl çalıştığına bakacak olursak tek bir noktadan giden ağlar, uzak konumlara ulaşmadan önce POP (varlık noktası) veya CDN uç sunucuları oluşturarak çalışmaya devam eder. Statik içerikler ilk olarak bu noktalarda önbelleğe alınır. Kullanıcılar bu işlem sayesinde en yakın sunucudan sitenize bağlanmış olur. 

cdn hizmeti

CDN temel işleyişi şu şekilde olur;

 

  • İçerikleriniz sadece tercih ettiğiniz hosting sunucusunda değil CDN sunucusunda da barındırılır.
  • Statik içerikler, yani png, video, jpeg, js ve css, farklı konumlardaki CDN sunucularına dağıtılır. 
  • Bahsi geçen bu statik içeriklerin boyutları göz önüne alındığında ve bir de uzak konum durumunu düşünecek olursak sitenin açılış hızını artıran en önemli etmenler olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
  • Bu anlamda statik içeriklerinizi özel olarak CDN kurulumu yaparak en yakın sunucuya gönderir ve oradan da uzak konumlardaki kullanıcılarınıza ulaştırmış olursunuz. 
  • Bir bakıma CDN aracı sunucu gibi bir konumdadır. Ziyaretçinin DNS ayarına bakarak ona en yakın CDN sunucusuna bağlanan statik içerikler böylece daha yakın bir konumdan gelmiş gibi açılır. 
  • CDN’deki veriler direkt asıl siteden çekilir. Bu veriler önbelleğe alınır, talep edilen veriler bu şekilde daha çabuk yüklenmiş olur. 

CDN Servisi Avantajları Nelerdir?

CDN servisi kullanmanın hem size hem de site ziyaretçilerine artıları vardır. CDN avantajları her yönüyle özetlenecek olursa;

 

  • Site hızının artmasına neden olur. Siteyi ziyaret eden kullanıcı DNS’ine bakarak en yakın CDN ağında önbelleğe alınan veriler, kullanıcılara ilk kaynaktan giden bir yapıda olur. Bu şekilde ise sitedeki verilerin yüklenmesi daha kısa sürede olur. Eğer CDN olmamış olsaydı, verilerin uzaktan gelmesi, indirilmesi veya açılması daha uzun bir sürede gerçekleşmesine neden olabilirdi. 
  • Site güvenliğinizi de artırır. Çünkü CDN kullanımı için DNS üzerinden hizmet almak gerekir. CDN’ler de DDOS saldırılarına karşı oldukça ieri seviyede koruma sağlayan sistemlerdir. Ekstra olarak da CDN’lerin güvenlik anlamında sürekli olarak kendini yenileyen ve geliştiren seçenekleri de vardır.
  • Aracı bir sistem olduğundan CDN kullanımıyla ana sunucular üzerindeki yük de azalmış olur.
  • Sektörünüzden dolayı dönemsel olarak kampanyalarınızı çok daha geniş alanlara yaymanız gerekebilir. Gelen talepler farklı CDN sunucuları ile karşılanacağından dolayı bu dönemlerde farklı noktalardaki taleplere aynı hızda cevap verilmiş olunur.
  • Genel olarak ise SEO sıralamanız da iyi bir noktaya gelmenize de etki eder.  

Hangi CDN Servisini Kullanmalıyım?

Hemen hemen herkes CDN servisinden yararlanabilir. Ancak içerik olarak çok fazla fotoğraf, video, ses vb. etmenlerin yer aldığı sitelerin mutlaka bundan yararlanması gerekir. Peki hangi CDN servisini kullanmalısınız? 

  • Incapsula: Ücretsiz versiyonuyla bile CDN hizmetini sunar. Spam bot ve yorumlara karşı etkin bir mücadelesi vardır. Daha çok blog özelliğinde sitelere önerilir. Önbelleğe alma, sıkıştırma ve optimizasyon gibi işlemleri ücretsiz versiyonunda yapabilmektesiniz. 
  • CloudFlare: CDN için en fazla tercih edilen servis olan CloudFlare, ücretsiz olarak SSL, WordPress cache eklentisi, CDN, güvenlik koruma sistemleri, entegre olarak çalışarak çok daha yüksek güvenlikli ve hızlı bir işlem sağlamaktadır. 
  • Photon: Bir CDN’den de ziyade jetpack modülü olarak bilinen Photon, WordPress’te yoğunluklu olarak görseller ile işlem yapanlar için uygundur. Bununla birlikte fotoğraflarınız daha hızlı açılır. 

 

WordPress cdn kurulumu için ise tercih edebileceğiniz birçok seçenek vardır. WordPress CDN Plugin, W3Total Cache, CDN Enabler gibi eklentiler sayesinde cdn sistemini aktif edebilirsiniz. Bunların ayarları üzerinde CDN yapılandırması yapılabilir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Ürünlerimiz Orjinal GPL Lisanslıdır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkürler.
This is default text for notification bar