WordPress içerik yönetim sistemi kullanılarak hazırlanan web sitelerinde çeşitli hata seçenekleri ile karşılaşabilirsiniz. İnternet sistemlerinde anlık gelişen bazı durumlar, gerekli tedbirlerin alınması için kullanıcıya hata kodu seçenekleri gösterilir. WordPress coudflare 521 hatası, bazı kullanıcıların sık karşılaştığı hatalardan birisidir ve uzman destek hizmetleri alınarak kolaylıkla çözülebiliyor. Her kullanıcı wordpress yönetim paneli detaylarını öğrendiğinde birçok sorunu kendisi kolaylıkla çözebilecektir.
İçerikler
Cloudflare 521 Hatası Nedir?
WordPress web sitelerini kullanmaya başlayanlar, yönetim paneli üzerinden bazı ayarları yapabilirler. Cloudflare 521 hatası, web sitenizin DDOS atak saldırısı altında olduğunu gösteren hata kodudur. Cloudflare sistemi tarafından algılanan saldırı amaçlı ataklar için kullanıcıya gösterilen hatadır. WordPress temaları kullanan sitelerde WordPress web sitesi kurulum işlemleri aşamasında bu hata ile karşılaşılmaz. Kullanıcılar web sitelerini kullanmaya başladıklarında ve sitelere trafik yoğunluğu oluşmaya başladığında, aynı anda belirlenen kapasite üzerinde erişim atağı yapıldığında görülür.
WordPress Cloudflare 521 Hatası Ne Zaman Görülür?
WordPress cloudflare 521 hatası ile her kullanıcı karşılaşmayabiliyor. Kurulum aşamalarında görülmemektedir. Web sitesi kurulumu tamamlandıktan sonra wordpress yönetim paneli üzerinden eklentileri yönet, tema özelleştir seçeneklerini kullanmaya başlayanlar, işlem aşamasında bu hatanın karşılarına çıktığını görebilirler. Bu aşamada, sunucu ile iletişim kurularak cloudflare IP adreslerinin güvenli olduğu bildirilebilir. Yani whitelist bölümüne, cloudflare IP adresleri eklenmelidir.
WordPress Coudflare 521 Hatası Çözümleri
WordPress web sitesi kullanıcıları, Cloudflare 521 hatasının neden kaynaklandığını bilmiyorsa çözüm için şu işlem adımlarını yapmalıdır.
- Hosting sağlayıcı ile iletişime geçme,
- Sunucunun çevrimdışı olup olmadığını kontrol etme,
- Cloudflare Ip adreslerinin tamamının whiteliste (beyal liste) alınması,
- Sunucu üzerinden 443 bağlantısının etkinleştirilmesini sağlama,
- Cloudflare sertifikasının oluşturulması ve yüklenmesi,
Bu beş işlem adımı karşılaşılan hatanın hızlı bir şekilde çözülmesini sağlayacaktır.
WordPress cloudflare 521 hatasının çeşitli çözüm yolları vardır. Kullanıcıların yapabilecekleri çözüm yolu seçenekleri arasında şunlarda yer alıyor.
- Centos 7 whitelist yeni IP adresi ekleme,
- Page Rules oluşturarak çözüm bulma,
WordPress veritabanında, cloudflare, web sitesine yapılan tüm erişimleri kontrol etmeye ve saldırı amaçlı atakları önlemeye çalışır. DDOS atak yapıldığı algısını hissettiği anda bu hatanın görülmesine neden olacaktır. Cloudflare Ip adresleri engelleme sorunu olarak tanımlanabilir. Ip adreslerinin beyaz listeye eklenmesi ile sorun çözülebilecektir.
Beyaz Listeye Yeni Ip Adresi Ekleme
Cloudflare 521 hatası alındığında ilk önce sunucu ile bağlantı kurulduktan sonra whitelist içerisinde yer alan IP adresleri kontrol edilmelidir. Ip adreslerini görebilmek için “firewall-cmd –permanent –zone=public – list-sources” komutu çalıştırılır. Listeye yeni IP adreslerini eklemek için “firewall-cmd –permanent –zone=public –add-source=192.168.100.0/24” komutu kullanılabilir. Bu işlemleri yapanlar enter tuşuna basarak yazılan Ip bloğunu listeye eklemiş ve erişimlerine izin vermiş olur. Bu Ip bloklarından gelen istekler, cloudflare tarafından DDOS gibi saldırı atakları olarak algılanmayacaktır.
Page Rules Oluşturmak
Wordpres web siteleri yönetim paneli üzerinden çeşitli ayarlar yapılmalıdır. Page rules oluşturmak mutlaka yapılması gereken işlemlerden birisidir. Wp-admin üzerinden yapılan ayarlardan sonra cloudflare üzerinde de bazı ayarlar yapılmalıdır. Kullanıcılar, cloudflare hesabına giriş yapar ve web sitesi sayfasına gelinir. Page rules butonu seçilir ve yeni penceredeki “create page rule” seçeneği tıklanır. Açılan sayfada gerekli ayarlar yapıldıktan sonra save and deploy butonu tıklanır ve web sitesi istenildiği kullanılmaya başlanır.
Hosting Sağlayıcısı İle İletişim Kurmak
WordPress cloudflare 521 hatası alındığında sorunu çözümü için atılacak ilk adım hosting sağlayıcı ile görüşmektir. Güvenilir hizmet sunan hosting sağlayıcısı, hatanın neden kaynaklandığını tespit eder ve sorunu kullanıcı adına hemen çözer. Hosting sağlayıcı destek hizmetlerinden her zaman faydalanabiliyor olmak önemlidir ve seçimler bu durumlar göz önünde bulundurularak yapılmalıdır.
Sunucunun Çevrimdışı Olup Olmadığının Kontrol Edilmesi
Hizmet aldığınız sunucu çevrimdışı olduğu zaman web siteniz için cloudflare 521 hatası alabilirsiniz. Sunucu çevrimiçi ve hata almaya devam ediyorsanız diğer çözüm yollarına deneme başlayabilirsiniz. Sunucunun çevrimiçi olup olmadığını anlamak için sunucuya ping atarak kontrol edebilirsiniz. Ping attığınızda sunucudan yanıt geliyorsa çevrimiçi demektir. Ping yanıtı verilmiyorsa, sunucu çevrimdışıdır ve web sitenizin 521 hatası almasının nedeni genel olarak budur. Sunucu ile iletişim kurarak sorunun çözümü için çalışmalar yapılmasını isteyebilirsiniz.