Kullanıcı dostu bir site için sitenin bakımını ihmal etmemek gerekir. WordPress bakım modu, sitenin daha iyi görünmesi için gerekli bakımı yapmayı sağlayan bir sistemdir.
İçerikler
Neden ve Ne Zaman Bakım Modu Etkinleştirilmelidir?
Bakım modu / maintenance mode sitenin daha ilgi çekici hale gelmesini sağlayan önemli sistemdir. Ancak site sahipleri bu sistemi niçin devreye sokacağını merak ediyor. Kötü bir kullanıcı deneyimi yaratmamak, markaya karşı olumsuz benlik algısı geliştirmemek için bakım modu etkinleştirilmelidir.
Bakım modu, site içerisinde büyük değişimler yapılırken aktif edilebiliyor. Site içerisinde değişimler yapılırken kullanıcıların güncelleştirmelerden olumsuz etkilenmemesi için bakım modu devreye girer. Bu sayede bozuk bir görüntünün önüne geçilebilir. Bakım modunda özelleştirme imkanı vardır. Özelleştirme imkanı olduğu için site sahipleri kendi zevkine uygun içerikleri üretebilir.
WordPress Bakım Modu Ne İşe Yarar?
WordPress, Content Management System olarak bilinen içerik yönetim sistemlerinden birisidir. Sistemin en önemli etkisi web sitelerinin imajının zarar görmesini engellemesidir. Çünkü sitede yapılan büyük güncellemelerden dolayı kullanıcılar siteye giriş yapamaz. Sisteme giriş yapamayan kişiler sitenin sorunlu olduğunu düşünüp başka sitelere giriş sağlamak isteyebilir. Ancak bakım modu ile beraber bu sorun ortadan kalkarak sitenin imajı zedelenmez.
İnternet kullanıcıları sorunlu, kolayca giriş yapamayacağı siteleri sevmez. Bu siteler puanlama sıralamasında en alt sıralarda yer alır. Ancak Maintenance mode olarak bilinen bakım modu bu sorunun oluşmasını engeller. Çünkü bakım modu devreye girdiğinde kullanıcılar ‘‘site bakımda’’ gibi mesajlar görür.
WordPress Bakım Modunun Olumsuz Etkisi Var Mıdır?
WordPress bakım modunun olumsuz bir etkisinin olup olmadığı site sahiplerince sorgulanıyor. Olumsuz bir etki ile karşılaşmak istemeyen kişiler bu mod yerine başka çözümleri aramak istiyor. WordPress bakım modu kapsamında ‘‘Kısa bir süre müsait değiliz.’’ Gibi yazılarla karşılaşabilir. Bu yazılarla karşılaşan kişiler hoş olmayan duygulara kapılabilir. Çünkü bazı kişilerin sisteme acilen erişmesi gerekebilir. Sisteme acilen giriş yapmak isteyen kişiler, siteye karşı hoş bir tutum sergilemez.
Kullanıcıların olumsuz algılarından kaçmak için bakım modunu en az trafiğin olduğu saatlerde devreye sokmak gerekir. Bu sayede olası sorunlardan etkilenme riski çok daha düşük olacaktır.
WordPress Bakım Modu Nasıl Devreye Girer?
WordPress bakım modu kolayca devreye girer. Ancak bakım modunun aktif hale gelebilmesi için birtakım işlemlerin başarıyla tamamlanması gerekir. Bu sistemin aktif hale getirilebilmesi için WordPress Admin girişi yapmak gerekir. Bunun için de arama motoruna WordPress giriş kelimelerini yazmak yeterlidir.
WordPress’e Admin girişi yaptıktan sonra sistemde yer alan eklentiler bölümüne geçmek gerekir. Eklentiler bölümünde yeni ekle butonu vardır. Yeni ekle butonuna WP Maintanence Mode yazıp eklenti kurulur. Kurulum aşaması sona erdikten sonra etkinleştirilir. Etkinleştirme işlemi sona erdikten sonra General yani Genel anlamına gelen bir sekme görülür. Bu sekmeye geçilmesiyle beraber eklenti özelleştirilebilir.
WordPress Bakım Modu Nasıl Devreden Çıkarılır?
Bakım modu alanında bilgisiz ve tecrübesiz kişiler sistemin nasıl devreden çıkaracağı üzerinde sorun yaşıyor. Bakım modunun devreden çıkması için ekstra özveri içerisine girmeye gerek yoktur. Yapılacak basit işlemler sayesinde siteler bakım modundan dakikalar içerisinde çıkartılır. Bakım modunu devre dışı bırakabilmek için sitenin kök dizinini açmak gerekir. Sitenin kök dizininde .maintenance adında bir dosya görülür.
Maintenance isimli dosyanın ortadan kaldırılması ile beraber bakım modu otomatik olarak devreden çıkacaktır. Bakım modunun devreden çıkması ile beraber internet sitesi yeniden hizmet vermeye başlayacaktır. Ancak internet sitesinin yeniden hizmet verip vermediğini kontrol etmek ve yapılacak işlemlerin doğru bir şekilde yapıldığına emin olmak gerekiyor.
WordPress Bakım Modunda Neden Takılıp Kalınır?
WordPress bakım modunda bazen sorunlar oluşabiliyor. Oluşan sorunlardan birisi de sistemde takılı kalmaktır. Bakım modundayken eklenti üzerinde güncellemeler çakışabiliyor. Güncellemelerin çakışmasıyla beraber bakım modunda takılıp kalınıyor. Sistemde takılı kalmamak için yapılması gerekenler:
- Aynı anda güncelleme yapmamak
- Güncelleme esnasında sayfa yenileme işlemi yapmamak
- Birden fazla eklentiyi aynı anda güncelleştirmemek
- İşlemler devam ederken sürecin sağlıklı yürüdüğüne emin olmak
Bakım modunda sorun oluşması halinde site sahipleri telaş yapıp farklı çıkış yolları arıyor. Bilinçsiz ve dikkatsiz işlemler sürece daha fazla zarar verir.