WordPress htaccess dosyası ismini daha önce duymuş olabilirsiniz, ancak ne olduğu veya ne yaptığı hakkında hiçbir fikriniz yoksa bu yazı sizin için yazıldı. Bu yazıda .htaccess dosyasına ışık tutacağız ve onun gizemlerini bir kez ve herkes için açığa çıkaracağız. Bu makalenin sonunda .htaccess dosyasının ne olduğunu, .htaccess dosyasının ne işe yaradığını ve belirli görevleri gerçekleştirmek için .htaccess dosyasını nasıl kullanabileceğinizi anlayacaksınız.

WordPress htaccess Dosyası Nedir?

En baştan .htaccess dosyasının tam olarak ne olduğuna bakarak başlayalım. ‘htaccess’, Türkçe diline çevrildiğinde ‘köprü metin erişimi’ anlamına gelir. Bu isim, dosyanın ilk geliştirildiğinde ne için kullanıldığını açıklar. Kısacası, belirli dosya ve dizinlere kullanıcı erişimini kontrol etmek için kullanılmaktadır. WordPress’te birkaç farklı şekilde kullanılıyor.

.htaccess Dosyası Nerede?

cPanel, Plesk ya da FTP programı ile erişim sağlayabilirsiniz, tüm yöntemlerde aynı şekilde .htaccess dosyasının yerini görebilirsiniz. WordPress htaccess dosyası public_html klasörünün içerisinde yer almaktadır. Bazı sunucularda www klasörü olarak da geçebilir.

Önemli Not: Eğer FTP programınızda veya cPanel’de “gizli dosyaları göster seçeneği” aktif değilse bu dosya gözükmeyecektir. Bu özelliği aktif etmelisiniz.

 

WordPress .htaccess dosyası konumu
WordPress .htaccess dosyası konumu

WordPress htaccess dosyası içeriği nasıl olmalıdır?

WordPress htaccess dosyası düzenleme işlemi için varsayılan olarak, bir WordPress web sitesinin .htaccess dosyasının içeriği, Ayarlar > kalıcı bağlantılar etkinleştirildiğinde şöyle görünür:

# BEGIN WordPress
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ – [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L] </IfModule>
# END WordPress

Yukarıdaki kod yapısı önerilen / olması gereken kod yapısıdır. .htaccess dosyanızın içeriğini yukarıdaki kod bloğu ile değiştirebilirsiniz. Web sitenizde herhangi bir hata olmaması için önceki dosyayı yedek almayı unutmayınız.

Ayrıca WordPress kontrol panelinize giriş yaptığınızda Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar sayfasına erişim sağladığınızda ve herhangi bir değişiklik yapmadan kaydet dediğinizde de bu kod yapısını otomatik olarak oluşturacaktır.

Şimdi htaccess dosyası ile web sitenizde yapabileceğiniz diğer ipuçlarını sizlerle paylaşacağız.

301 Kalıcı Yönlendirme .htaccess

301 Yönlendirme, arama motorlarına bir URL’nin kalıcı olarak başka bir URL ile değiştirildiğini söyler, ayrıca bir kullanıcıyı o ziyaretçiye yeni bir URL’ye yönlendirir. .

İşte bir .htaccess dosyasında 301 kalıcı yönlendirmenin nasıl kullanılabileceğinin bir örneği:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^sirketadi.com [NC,OR] RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.sirketadi.com [NC] RewriteRule ^(.*)$ http://yenibirsite.com/$1 [L,R=301,NC]

Yukarıdaki örnekte, kullanıcıları ‘sirketadi.com’ web sitesinden ‘yenibirsite.com’a yönlendirdik. Elbette, bu bölümleri kendi URL’lerinizle değiştirmek isteyeceksiniz.

Bu, etki alanı altındaki tüm yollar için de geçerli olacaktır. Bu, örneğin sirketadi.com/new.html’nin yenibirsite/new.html’ye yönlendirileceği anlamına gelir.

302 Geçici Yönlendirme .htaccess

Bir içerik geçici olarak başka bir konuma taşındığında 302 yönlendirmesi kullanılır. Sözdizimi 301’dekiyle aynıdır. Örnek bir kullanım:

Redirect 302 /old.html http//www.mycompanyname.com/new.html

Pratik olarak sonuç tamamen aynıdır, ancak önemli bir fark vardır. 301 yönlendirmesi ile arama motorlarına sayfanın artık yayında olmadığı söylenir ve bunu yapmak arama motorlarını bu sayfayı arama sonuçlarından çıkarmaya teşvik eder. 302 yönlendirmesi durumunda, orijinal URL Google tarafından taranmaya devam edecek, yeni URL yerine dizine eklemeye devam edecektir. Bu nedenle, yalnızca geçici olarak alternatif içeriğe yeniden yönlendirmek istediğinizde yönlendirme için en uygun çözümdür.

IP Adresi Engelleme .htaccess

Aşağıdaki kod yapısını .htaccess dosyanızın en alt kısmına eklerseniz ip adresi engellenmiş olacaktır.

Deny from 94.66.58.135

 

Bu yazımızda sizlere wordpress htaccess dosyası nerede, wordpress htaccess oluşturma  ve htaccess dosyası içeriğini nasıl düzenleyebileceğiniz ile ilgili bilgiler sunduk. Yardıma ihtiyacınız mı var? Profesyonel wordpress ekibimiz sizler için hazır, iletişim bölümünden ileti gönderebilirsiniz.

1 thoughts on “WordPress htaccess Dosyası Nedir? Nasıl Düzenlenir?

  1. ahmet temiz says:

    bilgiler için çok teşekkürler cpanelden htaccess dosyasının yerini bilmeyenler sağ üstten show dot files seçeneğini aktif ederlerse göreceklerdir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Ürünlerimiz Orjinal GPL Lisanslıdır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkürler.
This is default text for notification bar